Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

6 april 2015

Drie Europese landen hebben hun 2020-doelstellingen voor hernieuwbare energie al bereiktIn 2010 heeft de Europese Unie als doel gesteld dat in 2020 20 procent van de productie van de totale energie uit hernieuwbare bronnen komt. De meest recente cijfers tonen aan dat de EU als geheel de mijlpaal van 15 procent in 2013 heeft bereikt. Maar de cijfers tonen aan dat een aantal landen al hoger zitten dan hun doelstellingen, terwijl anderen ver achterblijven, waaronder Nederland.

Bron en vertaald uit: Quartz (qz.com)

Drie van de 28 EU-lidstaten hebben hun 2020-doelstellingen overtroffen. Zweden had een van de meest ambitieuze doelstellingen: 49 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen in 2020. Resultaat in 2013: 52,1 procent uit hernieuwbare bronnen. Bulgarije en Estland hebben hun doelstellingen al vijf jaar eerder dan gepland bereikt.

Litouwen zit net tegen haar doelstelling van 23 procent aan, Roemenië en Italië op een half procentpunt van het hunne.

Aandeel hernieuwbare energie in 2013 en 2020 (doelstelling)Sommige landen, zoals Noorwegen, hebben doelen ver boven het gemiddelde van 20 procent, en komen steeds dichter bij de verwezenlijking ervan. En sommige landen doen het bijzonder goed in bepaalde technologieën, zoals windenergie (Denemarken).

Maar andere landen zijn ver achter. Het Verenigd Koninkrijk streeft naar 15 procent van de totale energie uit hernieuwbare bronnen in 2020, maar kwam in 2013 niet verder dan 5,1 procent. Het was de Britten in dat jaar wel gelukt om 15 procent van de productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen. Nederland, Frankrijk en Ierland zijn ver weg van hun doelstellingen.

Inmiddels zijn verschillende EU-lidstaten beschuldigd van medeplichtigheid aan de export en de ontwikkeling van vervuilende technologieën, ook al zetten ze zich in om de vervuiling in eigen land op te ruimen.

Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Hoeveel is 4 plus 3?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!