Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

24 maart 2015

MKB gaat geleidelijk voor de lange termijnMidden- en kleinbedrijven die zich profileren op het gebied van duurzaamheid vormen nu nog een bescheiden voorhoede. “Maar over enkele jaren is ondernemen met aandacht voor mens, milieu en samenleving de norm”, zegt Richard van den Heuvel van Zwart Mul Accountants en adviseurs. Bedrijven gaan geleidelijk steeds meer voor de lange termijn.

Bron: Insite Accountancy (Magazine van AFAS Software)

Langzaam rolt een ticker tape met bedrijfsnamen over de landingspagina van deduurzametafel.nl. De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en DGA’s, die kennis willen opdoen en uitwisselen over duurzaamheid.
 

"Wij zijn vooral een regionale speler"

De grootste saladebereider van ons land schuift daar aan, de organisatie van een hippisch topsportevenement, een cateraar en andere horecabedrijven, een bank. Het zijn in meerderheid géén klanten van het in Baarn en Houten gevestigde kantoor, vertelt Richard van den Heuvel, partner bij Zwart Mul Accountants en adviseurs/ZMGroep. “Wij zijn vooral een regionale speler. De bedrijven van de Duurzame Tafel komen uit het hele land. Wij zijn founding partner van dit initiatief,” zegt hij trots.“De veertig leden maken elkaar duurzaam, door het delen van kennis en nieuwe inzichten.” Duurzaam ondernemen is in de ogen van Van den Heuvel ‘gaan voor de lange termijn’: “In het Zuid-Afrikaans heet het ‘volhoudbaarheid’ en dat slaat in mijn ogen de spijker op de kop.” Accountants, gepokt en gemazeld in het snel doorgronden van bedrijfsprocessen, kunnen naar zijn mening een prominente rol spelen bij het bevorderen van duurzaamheid, en zichzelf zo onderscheiden op de volle accountancymarkt.

“Ze hebben veel kennis van het midden- en kleinbedrijf en zijn sparringpartner voor veel ondernemers. Hun expertise op het gebied van informatie, verslaggeving en controle maakt hen bij uitstek geschikt om te helpen bij het realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen en mee te denken over hoe die kunnen worden geïntegreerd in de dagelijkse bedrijfsvoering.”
 

Label MKBduurzaam

ZMGroep maakte die keuze al in 2008, met het lanceren van het label MKBduurzaam. Dit product biedt bedrijven een ‘meetlat’ om te bepalen waar ze staan. De criteria van de meetlat zijn niet door het Utrechtse kantoor verzonnen, maar deze zijn direct afgeleid van het Global Reporting Initiative (GRI); de internationale richtlijnen voor duurzaamheidsverslaggeving. “Nog te vaak wordt bij duurzaamheid uitsluitend gedacht aan verantwoordelijkheid nemen voor een beter milieu, maar aandacht voor de gezondheid en vitaliteit van medewerkers en klanten, mens en maatschappij, en alert zijn op de herkomst van producten horen er ook bij. De GRI-standaard hebben wij vertaald naar de dagelijkse praktijk van het MKB.”
 

Kentering

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt meestal geassocieerd met grote, internationale en beursgenoteerde bedrijven. “Veel kleine bedrijven hoeven geen jaarrekening openbaar te publiceren,” zegt Van den Heuvel. “De urgentie van MVO wordt hierdoor minder gevoeld.” Toch ziet hij de laatste jaren een kentering. “De overheid wil duurzaam inkopen en verlangt van leveranciers social return, hetgeen wil zeggen dat de investeringen die zij doet naast het gebruikelijke rendement ook een concrete sociale winst opleveren, meestal in de vorm van werkgelegenheid. Grote bedrijven stellen in toenemende mate eisen aan hun leveranciers op MVO-gebied. En een groeiend aantal consumenten wil geen producten of diensten met een voorgeschiedenis die ethisch niet in de haak is. Duurzaamheid is nu nog vooral een keus van ondernemers met een sterke intrinsieke motivatie, die een bescheiden voorhoede vormen. Maar over enkele jaren zal het de norm zijn, daar ben ik van overtuigd.”
 

Van ‘doing good’ naar ‘doing well’

Veel MKB-bedrijven doen volgens hem al aan MVO, zonder een bewust beleid te voeren. “Juist daarom is het goed de inspanningen meetbaar en aantoonbaar te maken en er op een gestructureerde manier naar te kijken. Dan kun je aan de buitenwereld ook duidelijk maken dat je ermee bezig bent.” Dat biedt zakelijke voordelen, zegt Van den Heuvel. Volgens hem is er voldoende onderzoek dat aantoont dat maatschappelijk verantwoord ondernemen leidt tot betere financiële prestaties: van ‘doing good’ naar ‘doing well’. Hij ziet dat in de praktijk gebeuren. Als voorbeeld noemt hij een zonweringspecialist die het MKBduurzaam-label voert en mede dankzij een duurzame bedrijfsvoering nieuwe opdrachten binnenhaalt bij aanbestedingen. “Dit bedrijf heeft in 2009 door ons een nulmeting laten doen. Sindsdien heeft deze onderneming flinke stappen gemaakt, zo is uit een recente meting gebleken.

Het bedrijf heeft werk gemaakt van zijn afvalbeheer, gebruikt groene stroom en is overgegaan op een zuinig wagenpark en levert zonweringen met een hoog rendement. Grote banken, een verzekeraar en enkele overheidspartijen zijn inmiddels klant. Bij aanbestedingen had deze zonweringspecialist beslist een streepje voor.”
 

Quickscan in de maak

MKBduurzaam maakte een vliegende start. Toen de crisis doorzette kwam daar een rem op, maar dat is voor ZMGroep geen reden om het hoofd in de schoot te leggen: “Een uitgebreide duurzaamheidsmeting kost zo een paar duizend euro. Zolang die uitgaven niet direct en op korte termijn te herleiden zijn tot extra omzet, is het best lastig om ondernemers daarvoor te winnen. Daarom ontwikkelen we nu een quickscan, waarmee ondernemers al voor enkele honderden euro’s geholpen zijn.”

Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Wat is het tegenovergestelde van zwart?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!