Logo De Duurzame Tafel
← Evenementenkalender

9 maart 2017

De wendbare organisatie

  • Tafelbijeenkomst: De Wendbare Organisatie | Altijd klaar voor verandering! 
  • Datum: donderdag 9 maart 2017
  • Tijd: 16.30 - 18.30 uur
  • Locatie: Muntgebouw Utrecht, Leidseweg 90, Utrecht
Op donderdag 9 maart vanaf 16.30 uur organiseert De Duurzame Tafel de tafelbijeenkomst De Wendbare Organisatie - Altijd klaar voor verandering! in het Muntgebouw in Utrecht. 

Sprekers tijdens deze tafelbijeenkomst zijn Whitbread-zeiler Wessel de Fouw en lean en agile expert Jeroen van ’t Hoog. In circa 1,5 uur heeft u voldoende handvatten om uw eigen organisatie makkelijker te laten omgaan met verandering. 
 

 123 dagen en 6 uur…

Wessel de Fouw geeft een introductie op het onderwerp ‘Wendbaarheid’ vanuit zijn ervaring als zeezeiler. Als deelnemer aan de Whitbread Round the World-zeilwedstrijd editie 1985-1986 weet hij als geen ander hoe je moet omgaan met veranderende omstandigheden: maandenlang met een kleine groep jonge mannen op een paar vierkante meter, voorsprong of achterstand, kou of hitte, storm of windstil… 

Jeroen van ’t Hoog (Watson & Associates Performance Improvement) is een van de leading experts in lean en agile in Nederland. Momenteel helpt hij met deze methodieken een paar grote bedrijven te transformeren.
 

Lean: het creëren van waarde en elimineren van verspilling

Een business strategie en vooral een manier van werken waarbij alles en iedereen in de onderneming zich richt op het creëren van waarde voor de klant in alle processen. Hiervoor worden verspillingen geëlimineerd.  Door de klant centraal te stellen creëer je maximale toegevoegde waarde voor de klant tegen minimale inspanning. Hierdoor verbetert de kwaliteit, worden doorlooptijden verkort en verminderen de kosten. Dat heeft een positief effect op de zowel de klanttevredenheid, medewerkersbetrokkenheid en de winst. 
 

Toyota zet de klant centraal

De basis van de Lean filosofie ligt bij Toyota. Sakichi Toyoda (zoon van de oprichter van Toyota) en ingenieur Taiichi Ohno bedachten dat alleen bedrijfsprocessen waar de klant voor wil betalen of processtappen waar een klant op wil wachten nuttig zijn. Alle overige activiteiten zijn verspilling, en dus overbodig (waste). Hiermee legden ze de basis voor een methodiek die wereldwijd gebruikt wordt om organisaties te optimaliseren. 
 

Agile: ‘wendbaar’

Agile is meer een een denkpatroon dan een vastomlijnde methode en heeft haar basis in de softwareontwikkeling. Het is in 2001 bedacht om tegenwicht te bieden aan de tot dan toe zware, documentgestuurde, softwareontwikkelprocessen. Inmiddels wordt deze filosofie ook toegepast in vele andere organisaties die met eenzelfde ‘ballast’ aan het werk gingen. De basis van agile heeft men vastgelegd in onderstaand ‘Agile Manifesto’.
 

Agile Manifesto:

  • Mensen en interactie zijn belangrijker dan processen en tools;
  • Werkende software is belangrijker dan uitgebreide documentatie;
  • Samenwerking is belangrijker dan contractonderhandelingen en;
  • Reageren op veranderingen is belangrijker dan een plan volgen.
 

Direct aan de slag 

Jeroen geeft ons een introductie op ‘lean’ en ‘agile’ en de praktische toepasbaarheid hiervan. Na afloop kun je direct aan de slag met deze denkwijze voor grote en kleinere organisaties.

Wees welkom!

Wilt u deelnemen aan de Tafelbijeenkomst De Wendbare Organisatie? Meld u hieronder aan!

Aanmeldformulier

Naam *
Bedrijfsnaam *
E-mail *
Vragen of opmerkingen
* verplicht veld

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!
Schrijf je hier in!